Hoeveel kan ik lenen in België?

Hoeveel kan ik lenen in België

Geld lenen kost geld. Deze slogan wordt veelvuldig gebruikt, en het is ook zeer belangrijk om te beseffen dat het lenen van geld gekoppeld is aan financiële verplichtingen. U moet aan deze verplichten wel kunnen voldoen, anders behaalt u geen voordeel uit het afsluiten van een geldlening. De hoogte van de lening is van invloed op de vraag of u kunt voldoen aan de terugbetalingsvoorwaarden. Hoe meer geld u leent, hoe langer de looptijd van de lening zal zijn of hoe hoger de maandelijkse aflossingen. Dit staat nog los van de rente die u over het geleende bedrag betaalt. Hoeveel geld kunt u eigenlijk lenen in België?

simulatie

Soort lening

Ten eerste is het belangrijk om te stellen dat er geen eenduidig antwoord te geven is op deze vraag. Want de achterliggende reden die u heeft voor het lenen van een bepaald geldbedrag, bepaalt mede de maximale hoogte van dat bedrag. De ene lening vraagt een hogere kredietsom dan de andere lening. Denk bijvoorbeeld eens aan de hypotheek. De hypothecaire lening is vaak de grootste lening die een persoon afsluit. Door middel van deze lening wordt de koop van een huis gefinancierd. U zit vervolgens jarenlang vast aan het terugbetalen van dit bedrag. Deze lening vraagt dan ook veel tijd en investering, maar het levert u ook heel wat op. Andere leningen, zoals een persoonlijke lening, zijn vaak minder hoog. Verschillende factoren bepalen dan het maximumbedrag dat u kunt lenen.

Kredietwaardigheid

Als u geld wilt lenen in België, dan kunt u dat doen bij een bank of enige andere kredietverstrekker. Maar alle verstrekkers van krediet, zullen u toetsen op kredietwaardigheid. Dit is als het ware een risicoprofiel dat wordt opgesteld, aan de hand van verschillende gegevens. De hoogte van uw maandelijkse vaste inkomen is één van de bepalende factoren. Heeft u de zekerheid van een vaste dienstbetrekking, en krijgt u elke maand een flink bedrag aan nettosalaris op uw rekening gestort? Dan vergroot dat uw kredietwaardigheid, omdat de kredietverstrekker er redelijk zeker van kan zijn dat u aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen.

Maar niet alleen uw inkomen is bepalend. Natuurlijk heeft u ook te maken met maandelijks terugkerende kosten. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan woonlasten. Heeft u veel maandelijks terugkerende kosten, dan blijft er logischerwijs minder geld over dat beschikbaar is voor terugbetaling en betaling van rente. Hoe minder vaste lasten u heeft, hoe beter dat is voor uw kredietwaardigheid.

Ook uw leeftijd en gezinssituatie spelen een rol. Bent u ouder dan 25 jaar en heeft u nog geen kinderen, maar woont u wel samen of bent u getrouwd, dan spreekt dit ook in uw voordeel. Mogelijk kunt u een onderpand bieden voor uw lening, wat ook meer zekerheid biedt voor de kredietverstrekker.

Invloed op de voorwaarden

Uw kredietwaardigheid en risicoprofiel hebben een forse invloed op de voorwaarden van uw lening. Belgische kredietverstrekkers willen immers zekerheid hebben over de terugbetaling en de betaling van rentekosten. Des te meer zekerheid u de kredietverstrekker kunt bieden, des te hoger het maximale leenbedrag zal zijn. Ook op het te betalen rentepercentage heeft een gunstige kredietwaardigheid een positieve invloed. Logisch: meer zekerheid, betekent voor de bank minder kans op financieel verlies. Het gevolg is dat zij minder provisie kunnen vragen voor hun financiële dienstverlening.

Conclusie

Hoeveel geld u kunt lenen in België, is dus sterk afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie. Heeft u een hoog inkomen uit een vast contract, weinig vaste lasten en spreken ook de andere factoren in uw voordeel? Dan kunt u veel geld lenen. Mogelijk heeft u echter geen vast contract of heeft u maandelijks te maken met flinke woonlasten of andere kosten. In dat geval zullen de mogelijkheden minder groot zijn. Er zijn echter altijd mogelijkheden om geld te lenen in België.

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.