Hoeveel kan ik lenen voor een buitenverblijf?

lenen voor een huis

Wat zou er heerlijker zijn dan in het weekend even ontsnappen aan de dagelijkse drukte in uw eigen buitenverblijf? Een strandhuisje aan de kust, een vakantiehuis in de Ardennen of uw eigen appartement in het centrum van uw favoriete stad, we dromen er allemaal wel eens van. Bent u nou de persoon die zijn dromen altijd werkelijkheid wil laten worden en wilt u graag overgaan tot het daadwerkelijk kopen van een buitenverblijf? Dan kunt u in dit artikel lezen over alles wat er bij het kopen van een tweede verblijf komt kijken.

simulatie

Persoonlijk gebruik of verhuren?

Wat u eerst voor uzelf moet bepalen, is wat het doel wordt van het buitenverblijf: wilt u dit gaan verhuren of er zelf intrek nemen op de momenten dat u dat graag wil? Daarnaast moet er rekening gehouden worden met eventuele renovaties of verbouwingen. Koopt u een nieuwbouwwoning dan komen deze overwegingen waarschijnlijk niet aan bod, maar koopt u een pand dat aan wat modernisering toe is dan heeft dat natuurlijk ook effect op de kosten. Verlies daarom niet het financiële totaalplaatje uit het oog en houd rekening met de toekomst. Bekijk bijvoorbeeld de kans dat u het verblijf in de toekomst met een meerwaarde kunt verkopen. Hierbij is het ook belangrijk dat u de populariteit van het gebied in acht neemt: gebieden waarbij de prijzenmarkt een opgaande trend laat zien, bieden voordelen.

 

Investering voor de toekomst

De aanschaf van een buitenverblijf is een flinke investering. U moet er waarschijnlijk een lening voor afsluiten bij de bank. Hoeveel u hiervoor kunt lenen, hangt af van de waarde van het huis en uw financiële verleden. Als u bijvoorbeeld nog bezig bent met leningen afbetalen, kunt u het lopende krediet heropnemen om als hypothecaire lening voor het tweede huis te gebruiken. Dat wil niet zeggen dat u als investeerder niet direct kunt genieten van een aantal voordelen. Besluit u om het buitenverblijf te verhuren, heeft u er het hele jaar een vast inkomen bij. Als het appartement of huisje eenmaal is afbetaald en u kunt het met een meerwaarde verkopen, plukt u voor uw pensioen de volle vruchten van deze investering.

 

Voordat u besluit tot het maken van uw eerste vastgoedinvestering, zijn er nog wel een aantal fiscale zaken om rekening mee te houden. Met een buitenverblijf komt u bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een woonbonus zoals met een eerste eigen huis, maar voor het fiscaal stelstel van lange termijn sparen. Mocht u dit al doen of loopt er nog een woonkrediet voor een andere woning, kunt u misschien geen aanspraak maken op een fiscaal voordeel. Daarnaast is de aankoop van een buitenverblijf in België niet gevrijwaard van registratierechten en jaarlijkse voorheffingen. Ook betaalt u gewoon persoons- en gemeentebelasting.

Deze fiscale voor- en nadelen nemen niet weg dat een investering in een buitenverblijf veel rendement kan opleveren. Wanneer u het vakantiehuis of appartement voor een mooie, maandelijkse prijs kunt verhuren bent u verzekerd van een goed vast inkomen. Daarnaast is het een spannende onderneming waarmee u misschien wel weer een stap dichter bij uw droom bent.

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.