Hoeveel kan ik lenen voor een huis?

lening

Wens je een huis aan te kopen met je partner. Dan ga je spannende tijden tegemoet. Een volgende stap voor het gezin, een nieuwe woonst, gezinsuitbreiding. Het huisje tuintje boompje verhaal zal helemaal compleet worden. Maar je moet eerst nog enkele zaken regelen alvorens je hiermee verder kan.

Hoeveel kan jij spenderen aan een lening?

Een huis kopen doe je niet over een nacht. Het is een bewuste aankoop, eentje die veel geld kost en dus moet je goed informeren omtrent de lening. Vaak heb je informatie nodig hoeveel je wil en kan lenen bij een bank. Zij zullen je situatie grondig bekijken en je een gepast hypothecair krediet aanbieden.

Een eerste regel is dat de bank zal bekijken hoeveel inkomen je zal overhouden na het toekennen van een lening. Indien je meer dan een derde moet afstaan als afbetaling aan je lening zal de kans klein zijn dat je een lening krijgt. Dit is een algemene regel die vele banken als eerste drempel bekijken. Heb je echter een mooie spaarboek staan, dan liggen de kaarten al anders en zal een bank ook daar naar kijken.
Het gezinsinkomen is hier dus van belang. Hoe je spaarboekje er voor staat, en hoeveel ruimte je nog hebt na aftrek van al je kosten.

Is je spaarboekje goed gevuld geraakt in de loop van de jaren, dan zal een bank zeker je daarover aanspreken. Het is uiteraard ook in je voordeel om dat geld te gaan gebruiken. Zo moet je minder lenen voor de aankoop van een huis of bouwgrond en bespaar je op de rente kosten.

De rente kan ook een belangrijke rol spelen in de totaalprijs van je lening. Soms kan dit oplopen tot tienduizenden euro’s die je meer moet betalen. Een halve procent rente lijkt dan niet veel, op een hoog bedrag en op lange termijn kan dit serieus de hoogte in gaan. Daarbovenop komt ook nog je verzekering die je dient af te nemen. Dit is ook een extra kost dus moet je zeker onthouden als je een totaal plaatje wil van je ganse lening.

Vergeet de notaris en registratiekosten niet. Dit is vaak ook een aardige som en indien je over voldoende eigen kapitaal beschikt kan je dit daarvoor best gebruiken. Kan je dit niet uit eigen zak betalen, ga dan na met de bank of je dit ook in de lening kan verwerken.

Dus maak de juiste keuze als het gaat om een lening aan te gaan. Vraag steeds na welke kosten er bij komen en hoeveel de lening je effectief maandelijks zal kosten. Maak pas dan de afweging of je al dan niet de lening wil aanvragen. Speel gerust banken uit tegen mekaar. Indien je een sterk dossier hebt zullen ze jou maar al te graag als klant verwelkomen. Want een klant die zijn lening steeds stipt kan afbetalen is ook voor de bank een groot voordeel. Zij hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het geld niet meer zullen terugzien.

Beschik je zelf over weinig financiƫle middelen, dan kan een bank vragen dat iemand van je familie borg staat. Dit kan over een bepaalde som geld gaan, of een eigendom van iemand anders. De bank vraagt dit mocht er iets misgaan met de terugbetaling van de lening. Mocht jij niet meer in staat zijn de lening af te betalen, dan zal de bank de persoon die borg staat aanspreken en diens eigendom in nemen. Zo een situatie wil je uiteraard vermijden, dus maak ook hier de juiste keuzes.

Bij een lening voor een huis, heb je ook nog een schuldsaldoverzekering, die je beschermt mocht je komen te overlijden. Deze verzekering garandeert de terugbetaling van het openstaande saldo van de lening in geval van overlijden.

Je kan bij heel veel banken terecht als je wil lenen voor een huis. Zowel grote als kleine banken zullen je graag zien komen. Indien je niet tot in hun kantoor wil gaan, kan je steeds een online simulator raadplegen en daar een eerste idee krijgen van wat de lening je ongeveer zal kosten. Uiteraard gaat het hier om grote bedragen, zeker bij de aankoop van een huis, dus ga je misschien beter toch langs in de bank zelf. Leg een afspraak vast, ga er rustig bij zitten en leg je plannen op tafel. De bank medewerker zal je aanvraag ernstig bekijken en je advies geven waar nodig.

Bekijk hier alle woonleningen!

Mocht je een negatief antwoord krijgen, dan weet je waar je staat, en kan je je dossier sterker maken voor mocht je later opnieuw een poging willen wagen om een lening aan te vragen. Je kan de pijnpunten wegwerken en zo je financiƫle status verbeteren.

Let op: geld lenen kost ook geld.