Hoeveel mag ik lenen?

lenen

Er is een algemene regel die stelt dat de maandelijkse terugbetalingen van al je leningen samen niet hoger mag zijn dan een derde van je inkomsten. Bij een berekening speelt je inkomen een zeer grote rol. Aangezien je van je inkomen ook de afbetaling van je lening moet kunnen doen.

Klik hier om te weten te komen hoeveel jij mag lenen!

De inkomens in een gezin worden steeds samengeteld. Je hebt het inkomen van de partners, andere inkomsten en eventueel huurinkomsten. Er is een algemene regel die zegt dat banken een lening pas toestaan tot een derde van de alle inkomsten samen. Sommige gezinnen hebben een hoger inkomen, een sterk dossier en die maken meer kans op een hogere lening. Is je inkomen beperkt en heb je veel kosten dan zal je misschien niet aan een derde komen en geen lening kunnen krijgen. Er zijn nog enkele andere zaken waar rekening mee gehouden kan worden.

Naast je inkomen zal een bank ook kijken naar je werksituatie. Je loon is niet allesbepalend. Iemand die al enkele jaren dezelfde vaste job heeft en een vast contract heeft kan zekerheid bieden dat hij een lening van 25 jaar zal kunnen afbetalen. Wie geen vast contract kan voorleggen, zal het mogelijk wat moeilijker hebben om een bank te overtuigen. Er is geen werkzekerheid, dus ook geen zekerheid op een vast inkomen. En dan zal de bank twee keer nadenken als ze een kandidaat hebben die de lening op lange termijn niet meer kan terug betalen.

Wat nog zal meespelen is de rentevoet. Via een simulator op de website van een bank kan je bekijken hoeveel je per maand moet terugbetalen voor een lening. Hoe lager de rente staat, hoe meer kapitaal u zal kunnen terugbetalen. Dus bij een lagere rente kan u meer aankopen met uw maandelijkse terugbetaling dan bij een hoge rente. Je ziet soms ook financieringen zonder rente die aangeboden worden, maar lees hier goed de kleine lettertjes, want soms is het aanbod te mooi om waar te zijn.

Nog kosten bij een lening is het jaarlijks kostenpercentage. Dit percentage geeft onmiddellijk aan wat je dient terug te betalen. Dit percentage is bij wet verplicht om vermeld te worden. Zo kan je alle banken vergelijken en er de goedkoopste uithalen. En niet één per één vergelijken, de jaarlijks kosten percentage of JKP geeft onmiddellijk alles weer.

Echter bij een hypothecaire lening liggen de zaken iets anders. Hier geeft een JKP niet alle kosten weer. Een bank zal ook rekening houden met kosten die ontstaan uit de aankoop van uw huis. Naast de aankoop zijn er nog andere kosten. Bijvoorbeeld de notaris moet betaald worden, en de registratierechten en kosten van hypotheek inschrijving.

Alle banken in België zijn verplicht om zich aan de wetgeving en regels te houden. Hier zal de overheid zeer streng op toezien. Maar dit wil niet zeggen dat de kans om een lening vast te krijgen bij alle banken even hoog is. Het bedrag van de lening kan echt van bank tot bank verschillen.

Een lening aangaan bij een bank heeft heel wat voeten in de aarde. Een bank zal steeds bekijken of het een risico is om de lening toe te staan. Bij sommige banken is je loon doorslaggevend, bij andere is een waarborg belangrijker en bij nog een andere zal mogelijk je financiële geschiedenis een rol spelen.

Voor personen die op de zwarte lijst staan van de Nationale bank is het vaak zeer moeilijk een lening vast te krijgen. Als je al kan lenen dan zal het bedrag afhangen van de waarborgen die je kan voorleggen. Wie eigenaar is van een huis kan dat als waarborg geven in de lening. Dit zal dan als eigendom in pand worden genomen door de bank. Het bedrag dat je dan kan lenen zal afhangen van de waarde van je onroerend goed.

Klik naar deze pagina als je wil weten hoeveel je kan lenen!

Dus we kunnen stellen dat een bank wel enkele zaken goed moet bekijken alvorens een lening uit te geven. Jij kan als aanvrager enkel je best doen door een zo sterk mogelijk dossier voor te leggen en eventueel iets van borg geven. Goede verdieners hoeven zich minder zorgen te maken, een bank zal vrij snel toehappen om een lening toe te staan. De minder goede verdieners, of mensen met een contract van bepaalde duur zullen moeilijker een lening vast krijgen. Iedereen wil zich indekken tegen verlies en dat is ook zo met banken. Als je een lening kan krijgen, zorg dat je kosten laag blijven en je maandelijks bedrag niet meer dan een derde van je inkomen is. Zo kan je met een gerust hart je lening maandelijks afbetalen en toch nog genoeg overhouden voor je aankopen te doen.

Let op: geld lenen kost ook geld.