Lenen, maar hoeveel? De maximale hypotheek bereken je hier!

Heb jij al een idee hoeveel je kan lenen om een woning te kopen? Daar hangt natuurlijk veel vanaf. Welke woning je kan kopen, in welke staat die is, ligging, het aantal slaapkamers, eventueel een garage en tuin erbij. Een rijhuis, open bebouwing of halfopen. En ga zo maar door. Als je met twee kan lenen dan verhogen je kansen op een beter afgewerkt huis. Of als je een nieuwbouw wil kopen, dat kan ook, maar reken er dan nog eens de bouwgrond bij. Een bestaande woning komt dus goedkoper uit, maar is nog altijd een serieuze inspanning.

Start hier de aanvraag van je lening!

Je maximale hypotheek berekenen, daar gaat het dus over. Belangrijk om te weten voor je naar een woning gaat kijken. Je zou de eerste niet zijn die een bod uitbrengt en dan van de bank moet horen dat je geen lening kan krijgen. Voorkom dat door eerst de hypotheek te berekenen die jij aankan. Dan sta je niet voor verrassingen als het zover is. Want bij de zoektocht naar een woning zal je heel wat huizen zien die je niet aanspreken, maar de eerste woning die je wel ziet zitten zal je onmiddellijk willen een bod uitbrengen. Als je dan weet wat je limiet is dan kan je direct in actie treden.

Een bod kan dan aanvaard worden en als je weet dat je een lening zal krijgen, dan kan je op je twee oren slapen. Indien een bank je geen lening wil geven dan kan je een al betaald voorschot niet meer terugkrijgen. De verkoper kan dit als schadevergoeding opeisen. En dat gaat vaak over 10 % van de aankoopprijs, dus een heel groot bedrag om zomaar zien verloren te gaan. Eerst informeren is dus de boodschap, dat kan je bij je huisbank doen, of een andere bank. Via een bankkantoor of zelfs via het internet.

Elke bank heeft een volledig uitgewerkte website ter beschikking voor potentiële klanten. Je kan er alle informatie vinden, maar ook simulaties uitvoeren voor leningen. En daar kan jij dus terecht om je maximale hypotheek te berekenen. Op basis van enkele gegevens zoals inkomsten en uitgaven, 1 of 2 personen die lenen, eerste woning of niet, kan er uitgemaakt worden hoe hoog het aankoopbedrag kan zijn en wat de uiteindelijke maandlast daarvoor is. En dan kan je nog verder beginnen zoeken mocht het kostenpercentage te hoog zijn. Want daar verschillen ook heel wat banken in natuurlijk. Het kan zijn dat je huisbank slechte voorwaarden geeft en dat je elders moet gaan. Op zich is dat geen probleem natuurlijk, het gaat er om dat jij je hypotheek maar krijgt.

Aangezien er heel wat banken zijn in België kan je dus ook heel wat simulaties uitvoeren. Daarin ga je zo ver als je zelf wenst. Een aantal banken is toch een minimum, zodoende je wat leert hoe alles in mekaar zit en je goed kan vergelijken. Een hypotheek ga je normaal gezien maar één keer in je leven aan, dus doe het van de eerste keer ook goed.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.