Jagen achter een hypotheek: Wat kan ik lenen? Bezin eer je begint!

Bezin eer je begint, zeker als het gaat over een hypotheek. Heb je al eens rond gekeken naar woningen die je aanspreken? Wat is de kostprijs ervan. Nu weet je dus dat het een aardige som geld zal kosten waar je een groot deel van je leven voor moet afbetalen. Je zal een bank moeten zoeken die je de lening wil geven volgens jullie mogelijkheden. Helaas werkt een bank niet gratis en zullen er kosten in rekening gebracht worden. Die zitten verweven in de maandelijkse afbetaling. Je zal dan kapitaal en kosten terug betalen. Maar hoe hou je die kosten zo laag mogelijk en wat kan je lenen?

Start hier de aanvraag van je lening!

Het lijkt wel een jacht als je op zoek bent naar een hypotheek. Je loopt banken af voor informatie en berekeningen. Overal krijg je wat dezelfde uitleg te horen. Waar wel verschil op kan zitten zijn de kosten die bij de lening komen. Het kostenpercentage kan bank per bank nogal verschillen en daar moet je dus eens over bezinnen. Het kan echt over duizenden euro’s gaan die je op een looptijd van gemiddeld 25 jaar meer of minder moet betalen. Overleg eens goed met je partner en neem hier de juiste beslissing. Het zal ons niet verbazen als je minder wil betalen voor die hypotheek, zodat je zelf meer geld in handen kan houden. Dat geld kan je gebruiken voor werken aan de woning, andere uitgaven of voor de spaarboek te vullen.

De bank zal je ook weten te zeggen hoeveel je kan lenen. Met een berekening kan dat vrij snel gedaan worden. Daar hebben ze enkel je inkomsten en uitgaven voor nodig. Als loontrekkende neem je dus best je loonfiche mee. Ook inkomsten uit een zelfstandige activiteit kunnen meetellen voor die berekening. Langs de uitgavenkant zijn andere leningen en eventueel alimentatie zaken die meetellen. Wat er dan nog overblijft, daarmee kan je de lening terug betalen. Je kan echter niet onbeperkt lenen of afbetalen. Er is een regel dat je ongeveer 1/3e van alle inkomsten kan spenderen aan leningen. Dus als er nog een persoonlijke lening of autolening loopt zal die meetellen in de berekening. Al zijn er ook banken die aflopende leningen niet meetellen in die berekening. Wat soms handig kan zijn als je nog de laatste maanden aan het afbetalen bent voor bijvoorbeeld een auto. Vraag ook na wat de extra voorwaarden zijn, zoals het aangaan van een schuldsaldo verzekering en eventueel de brandverzekering. Soms is dit een verplichting, bij de ene bank wel, de andere zal je er niet over horen spreken.

Maak zelf eens een overzicht van alle kosten waar je rekening mee moet houden. Eens de lening loopt, welke zaken komen er nog bij en welke voordelen duiken er op. Je hebt als eigenaar wel enkele belastingvoordelen, dat kan het geheel weer zeer interessant maken. Zorg dat je alle informatie goed op een rijtje hebt, alvorens een handtekening te plaatsen onder een lening voorstel. Het kan je heel wat kopzorgen achteraf besparen.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.